+31(0)316-249 548 info@arendsecarsystems.nl

Tegen diefstal

Wat zijn de meest voorkomende autodiefstal methodes?

– Relay attack bij keyless auto’s
– Het raam wordt ingeslagen
– OBD stekker
– Het slot wordt opengebroken

ARENDSE CAR SYSTEMS DUIVEN IS EEN KIWA SCM ERKEND INBOUWSTATION

Remond Arendse is een ervaren inbouwer en gediplomeerd KIWA SCM inbouwspecialist voor het monteren:
– Startonderbrekers
– Alarmsystemen
– Voertuigvolgsystemen (track & trace systemen)
– Peilzenders
– Mechanische beveiliging.

Tegenwoordig heeft je auto een goed alarmsysteem nodig tegen diefstal. Autodiefstal komt dagelijks voor. De verzekeraars stellen dan ook steeds vaker een goedgekeurd beveiligingssysteem als eis. Welke type beveiliging er geëist wordt door je verzekeraar, hangt af van verschillende factoren.

De volgende factoren zijn van invloed:
– Prijsklasse van je auto
– De diefstalgevoeligheid van je auto
– Het type en model van je auto en de ervaring van je verzekeraar qua diefstalgevoeligheid

De eisen van een verzekeraar
De verzekeraars eisen een goedgekeurd Kiwa SCM alarmsysteem met hellingshoek, een goedgekeurd Kiwa SCM voertuigvolg systeem of een Kiwa SCM goedgekeurden TV01 peilzender. 

Ook kan er een mechanisch beveiligingssysteem geëist worden. Een mechanisch beveiligingssyteem is een versnellingsbakslot zodat de auto niet in een versnelling gezet kan worden. Deze manier van beveiligen zien we vaak bij campers en bedrijfsauto’s.  Heb je een auto die in een hoge(re) prijsklasse of in een risicogroep valt, dan kan het ook zijn dat er meerdere systemen als eis gesteld wordt.

De voordelen van autobeveiliging
Wees eerlijk, iedereen heeft in de media weleens gehoord of gelezen dat autodiefstal of autoinbraak een hot item is onder de dievengilde. Beveiligen van je auto is echt een must. Het verhandelen van een gestolen auto gebeurt veel, de auto wordt direct op transport gezet. Wat ook veel gebeurt is dat dieven de gestolen auto naar een loods brengen, waar de auto gedemonteerd wordt en de onderdelen verhandeld worden.

Overlast na inbraak in je auto
Een inbraak in je auto geeft veel overlast. Je komt bij je auto en die blijkt inbraakschade te hebben. De auto moet naar de garage voor  het herstellen van de schade, jij kan je verzekering inschakelen voor de kosten, een vervangende auto regelen en ga zo maar door.

Wachtijd tot uitkering
Bij diefstal van je auto is je hinder en ongemak nog groter. Je moet 30 dagen wachten tot dat de verzekeraar de diefstal in behandeling gaat nemen. De verzekeraar gaat bepalen welk bedrag er uitgekeerd gaat worden. In de tussentijd heb je een vervangende huurauto en zal je op zoek moeten gaan naar een andere auto. Een nieuwe auto heeft soms ook enige levertijd. En in het geval van een bedrijfsbus kan de schade en het ongemak nog groter zijn; jouw bus is ingericht voor jouw werkzaamheden en bevat vaak ook speciaal materiaal. Dit moet ook allemaal vervangen worden. Het kost behoorlijk wat tijd om het een en ander weer geregeld te krijgen. Tijd en energie die je vast en zeker beter aan andere zaken kunt besteden.

Na een ervaring met autodiefstal of inbraak zijn onze klanten zeker overtuigd dat een goed beveiligingssysteem noodzakelijk is. Wil je deze vervelende ervaring voorkomen? Informeer naar onze beveiligingssystemen; wij kunnen zorgen voor het juiste Kiwa SCM goedgekeurd beveiliging systeem en deze uiteraard ook monteren. 

De diefstalmethodes

Relay attack
De meeste besproken diefstalmethode op dit moment is de methode Relay attack. 
Deze diefstalmethode is van toepassing bij auto die voorzien zijn van keyless entry of keyless start of go. De auto kan je dan open zonder een sleutel te gebruiken, de sleutel of ‘smartkey’ wordt herkend wanneer je in de beurt van je auto komt.

Bij de diefstalmethode Relay attack wordt dit signaal van de zogenaamde ‘smartkey’ afgelezen en verlengd. De normale afstand tussen een voertuig en de handzender is maximaal één meter om hem te kunnen openen. Bij een Relay attack wordt deze afstand vergroot tot een afstand van enkele honderden meters door het signaal te kopiëren en te ‘verlengen’.

In de praktijk
De auto staat in de straat geparkeerd en de sleutels liggen binnen op het kastje in de gang. De auto staat op slot. Maar deze auto is voorzien van de optie keyless entry en daar maken de autodieven gebruik van.  Het gaat als volgt: één persoon vangt het signaal van de handzender op, die achter de voordeur ligt, terwijl een tweede persoon, die bij de geparkeerde auto staat, met het verlengde signaal de auto opent, start en meeneemt. 

Voor het opvangen en verlengen van het signaal is een speciaal kastje nodig, maar deze zijn gewoon online te verkrijgen. Om deze diefstalmethode tegen te gaan, is het dus noodzakelijk om te zorgen dat de auto wordt voorzien van een ‘eigen autorisatie’, oftewel een tweede onderbreking. Met een Kiwa SCM goedgekeurd alarmsysteem is deze manier van diefstal niet meer mogelijk.

De baksteen methode
Het zijraam van de auto wordt ingegooid met een baksteen. De dieven weten dan op een of andere manier de sensoren van de auto te ontwijken. De auto wordt gestart door het contact slot te forceren. Deze inbraakmethode wordt vooral gebruikt om goederen uit een auto te stelen. Bij bedrijfsauto’s zie je dit gebeuren om bijvoorbeeld de portable navigatie te stelen of de laptop die op de achterbank ligt. 

OBD stekker
Net als de auto-industrie staat ook de dievengilde niet stil. Via de diagnosepoort is het kinderlijk eenvoudig een auto te stelen. Met een interface schrijft de dief simpelweg de startblokkering weg of kloont hij de autosleutel. Deze interfaces zijn inmiddels goedkoop en via het internet gemakkelijk verkrijgbaar.

Auto’s uitlezen
Iedere moderne auto is tegenwoordig uitgerust met de zogeheten OBD2 stekker. De inmiddels verplichte OBD2 standaard dwingt autofabrikanten dezelfde protocollen te gebruiken voor het uitlezen van het motormanagement.
Dit maakt het mogelijk om met één diagnosesysteem meerdere automerken uit te lezen.

Slot openbreken
Oftwel de schroevendraaiermethode. Door het forceren van het slot, proberen ze de deursloten open te breken. Deze methode wordt steeds minder toegepast omdat de nieuwere auto keyless entree hebben en hierdoor de deursloten ontbreken.

Laten inbouwen
Het laten inbouwen van een autobeveiligingssysteem is tegenwoordig dus echt wel een must. Wij als auto alarm specialist adviseren graag de beste auto beveiliging voor jouw auto en kunnen deze vakkundig voor je inbouwen. Neem vandaag nog contact met ons op voordat het te laat is!

Stuur een bericht, bel of kom langs in onze showroom
Zoals je hebt kunnen lezen, zijn er vele opties mogelijk in je auto. Wij houden van persoonlijk contact, zodat we optimaal mee kunnen denken wat past bij jouw wensen, budget en situatie. We adviseren je graag en we hebben service hebben we hoog in het vaandel staan

Demonstratie van een Relay Attack op keyless systemen bij diverse auto’s bij Arendse Car Systems te Duiven, Kiwa SCM specialist.

De diefstalcijfers 2019

In 2019 werden er 48.499 auto-inbraken bij de politie gemeld stelt Independer. Dit is een daling van 9,3% ten opzichte van 2018, toen werden er nog ruim 53.000 auto-inbraken geregistreerd. In sommige gemeentes wordt nog veel ingebroken, meer dan de helft van de inbraken vond plaats in 15 gemeentes. Lees hieronder het artikel van Independer.
 
15 gemeenten goed voor helft auto-inbraken 2019
In 2019 werden er in totaal 48.499 auto-inbraken geregistreerd. Dat is een daling van 9,3 procent ten opzichte van 2018. 53 procent van de inbraken is te herleiden naar ‘slechts’ 15 van de 355 Nederlandse gemeenten. Ondanks de landelijke daling, steeg het aantal auto-inbraken in de noordelijke provincies. Dit blijkt uit een analyse van Independer, op basis van politiecijfers over de laatste twee jaar. Independer ziet vaak onduidelijkheid bij mensen die schade willen claimen, omdat de dekkingen van de bijbehorende verzekeringen uiteenlopen.
 
Grote provinciale verschillen
Het aantal geregistreerde auto-inbraken kwam in 2019 uit op 48.499. In 2018 lag dit cijfer nog op 53.477. Vooral op provinciaal niveau zijn de verschillen tussen de afgelopen twee jaar groot. Zo nam het aantal inbraken in auto’s in Zeeland af met 35 procent, terwijl dit in Groningen juist toenam met 21 procent. 
 
Meeste auto-inbraken inbraken nu in Zuid-Holland 
Een ander opvallend provinciaal verschil is zichtbaar in de Randstad. Hier zijn Noord- en Zuid-Holland al jaren landelijke ‘koplopers’ wat betreft aantallen auto-inbraken. Noord-Holland stond hierbij in 2018 op de eerste plaats. Maar in 2019 werden juist in Zuid-Holland meer inbraken geregistreerd dan in de noordelijke buurprovincie. 
 
De gemeente Amsterdam is nog steeds de meest onveilige stad als het gaat om inbraken in auto’s. Hier werd in 2019 maar liefst 6376 keer ingebroken.
 
Stijging auto-inbraken in noordelijke provincies
Naast de provincie Groningen, waar het aantal inbraken met 21 procent steeg naar een totaal van 667 gevallen, zagen ook Friesland (4 procent stijging naar 446 inbraken) en Drenthe (2 procent stijging naar 381 inbraken) een toename. In alle andere provincies daalde het aantal incidenten. 
 
Regionale trends en ontwikkelingen
53 procent van alle auto-inbraken vond plaats in ‘slechts’ 15 van de 355 gemeenten:
1. Amsterdam (6.376 auto-inbraken)
2. Utrecht  (4.858 auto-inbraken)
3. Rotterdam (4.330 auto-inbraken)
4. s-Gravenhage (1.786 auto-inbraken)
5. Eindhoven (1.602 auto-inbraken)
6. Nijmegen (965 auto-inbraken)
7. Breda (828 auto-inbraken)
8. ‘s-Hertogenbosch (794 auto-inbraken)
9. Amersfoort (643 auto-inbraken)
10. Arnhem (633 auto-inbraken)
11. Tilburg (604 auto-inbraken)
12. Haarlem (581 auto-inbraken)
13. Almere (576 auto-inbraken)
14. Schiedam (569 auto-inbraken)

15. Nieuwegein (543 auto-inbraken)

 

De vijf gemeenten met de sterkste stijgingen van het aantal auto-inbraken zijn Rotterdam, Lelystad, Gooise Meren, Groningen en Schiedam. Een volledig overzicht van auto-inbraken per gemeente en bijbehorende stijgingen/dalingen is opgenomen in de auto-inbraak monitor van Independer. 
 
Dekking en voorwaarden lopen fors uiteen
‘’Voor ingebouwde fabrieks-accessoires bieden de volledig casco (allrisk) en beperkt casco autoverzekering een standaarddekking. De WA verzekering biedt deze dekking niet. Ook voor accessoires die naderhand zijn geplaatst ben je vaak deels verzekerd via volledig casco of beperkt casco en kun je je aanvullend verzekeren voor een volledige dekking ’’, zegt Suzan Samson van Independer. ‘’Losse spullen in de auto zijn niet meeverzekerd op je autoverzekering. Hiervoor is vaak een beperkte dekking, tot een paar honderd euro, op de inboedelverzekering. Voor een ruimere dekking kun je ook nog een aanvullende buitenshuis-dekking voor afsluiten. De dekkingen en voorwaarden hiervan verschillen sterk per verzekeraar. We adviseren daarom altijd om regelmatig te controleren of je inboedelverzekering nog wel aansluit bij je dekkingswensen.’’
 
Bron: Independer

Interesse in autobeveiliging voor jouw auto?

Neem dan nu contact met ons op of kom langs in de onze showroom

Uitzonderlijk gesloten

Hemelvaart weekend gesloten

 

 

Donderdag 9 mei en Vrijdag 10 Mei zijn we gesloten ivm Hemelvaart weeknd.

Maandag 13 mei geopend volgens onze normale openingstijden. 

 

Team Arendse Car Systems 

 

 

You have Successfully Subscribed!

Share This